Thursday 11 November 2010

Banksy

Banksy este destul de intens. La o cautare pe Google, deja cele cateva imagini cu lucrarile lui care deschid rezultatele te lasa pe ganduri.
Este un artist englez. Afirmatia ma plaseaza intr-o anumita parte a ringului, deoarece calitatea de artist ii este contestata. Nascut in Bristol, in 1974, dupa cum ne informeaza Wikipedia, cu o identitate inca secreta, Banksy produce lucrari satirice de arta stradala, grafitti-uri combinate cu epigrame, comentarii sociale si politice. Pregatirea lui este de macelar. Deja sesizam umorul negru care ii caracterizeaza lucrarile. Absurdul. Surpriza.
Lucreaza cu sabloane si lasa urmele trecerii sale in orase europene sau americane. In 2003 a pictat pe animale (expozitia Turf War din 2003, tinuta intr-un depozit). A trecut apoi la tablouri subversive, introducand in opere clasice de arta mici modificari care surprind si transmit mesaje. In august 2004 a lansat o serie de bancnote-parodie de 10 lire cu modificari, care, grupate cate 10 in forma de poster cu semnatura autorului, au ajuns chiar la performanta de a fi vandute (un exemplar) cu 24.000 de lire in octombrie 2007. Deci valoreaza mult, fiind chiar criticat pentru ca ar fi deja prea comercial pentru a mai putea transmite mesaje anti-capitaliste.
Intre timp, Banksy are un site, probabil al lui, avand in vedere lipsa dezvaluirii identitatii sale reale. Are si un film, intitulat Exit Through the Gift Shop (Iesire prin magazinul de suveniruri). Are si un efect „Efectul Banksy”. Se vinde la preturi uriase. Plaseaza ilicit opere in incinte cum ar fi gradinile zoologice din Bristol si Londra, sau la British Museum, care s-a decis sa pastreze in colectia sa imaginea lasata de Banksy: o figura a unui om primitiv care impinge un carut de cumparaturi in timp ce vaneaza. Nu are o tehnica fixa, declara chiar el ca eficienta e cea care decide tehnica folosita. Si-a publicat singur patru carti, dintre care una i-a fost preluata de editura Random House in 2005 „Wall and Piece”.

http://www.boredpanda.com/80-beautiful-street-crimes-done-by-banksy/

No comments:

Post a Comment